Radionica: Izrada Akta o IKT bezbednosti

Detalji o dogadjaju

 • Februar 21, 2019
 • 10:00 am
 • Hotel "Palace", Toličin venac br.23, Beograd

 – Uskladjeno sa Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o informacionoj bezbednosti –

Upotreba informacionih tehnologija je nezaobilazan uslov savremenog poslovanja. Povećana efikasnost i ekonomičnost uz brza i jednostavna proširenja poslovnih procesa su neke od jasnih i lako dostupnih pobolјšanja koje primena ovih tehnologija donosi svakoj poslovnoj organizaciji.  Ipak, ovakav ubrzani tehnološki razvoj uz sve veći obim globalne digitalne razmene podataka, prati i rastuća potreba povećanja nivoa informacione bezbednosti.

Ova potreba za novim oblikom bezbedonosnih radnji je u toj meri postala važna i neophodna da je, odlukom Vlade Srbije, zaštita internih elektronskih podataka i procese postala zakonska obaveza.

Ustanovama i preduzećima koje imaju odgovornost nad osetlјivim podacima od opšteg interesa kao i podacima o ličnosti, Zakon o informacionoj bezbednosti („Sl. glasnik RS”, br. 6/2016) propisuje jasne mere zaštite od bezbednosnih ri­­­zika kao i odgovornost pravnih lica u procesima upravlјanja i korišćenja IKT sistema. U skladu sa ovim zakonom, posedovanje internog Akta o IKT bezbednosti je zakonska obaveza svakog preduzeća i ustanove koja raspolaže i ima odgovornost nad osetlјivim elektronskim podacima od opšte važnosti kao i podacima o ličnosti. Sam zakon definiše kako ovaj interni dokument treba urediti i primeniti u konkretnom poslovanju svake poslovne ustanove. Ipak, opšta uputstva o izradi je neophodno prilagoditi svakom preduzeću i ustanovi shodno internoj poslovnoj organizaciji, IT opremi i procesima kao i organizaciji rada.

   Zakonski rok za primenu ovog zakona je započeo 01. marta  2017. godine.

Prekršajne odgovornosti nastale zbog neprimene ili neadekvatne primene ovog zakona se kreću u rasponu od 50.000,00 do 2.000.000,00 dinara za pravno, odnosno od 5.000,00 do 50.000,00 za odgovorno lice u pravnom licu.

   Cilј obuke:

Prikazati polaznicima celokupnu zakonske i tehnološko-bezbedonosne okvire primene zakona o informacionoj bezbednosti. Obučiti ih da mogu samostalno započeti izradu internog akta o IKT bezbednosti i primeniti ga u svojim poslovnim organizacijama. Obezbediti im primer opšteg urađenog Akta o bezbednosti sa okvirima procedura za primenu u realnim poslovnim procesima. Kroz dijalog sa svakim polaznikom radionice, odgovoriti na pitanja primene zakona u njihovim poslovnim organizacijama, dati im savete kako da probleme reše ali i konkretne dokumente koje oni mogu da prilagode svojim poslovnim procesima.

   Nakon obuke polaznici će biti osposoblјeni da:

 • ♦ Prepoznaju Akt o bezbednosti kao svoju poslovnu obavezu i odgovore na pitanje u kojoj meri imaju obavezu primene Zakona o informacionoj bezbednosti u svojim poslovnim organizacijama;
 • ♦ Odrede poziciju, odgovornost i izvršenje novih radnih obaveza svakog zaposlenog u svojoj poslovnoj organizaciji po pitanjima IKT bezbednosti– detalјno objašnjenje obaveza direktora, pravnika i IT administratora;
 • ♦ Sagledaju svoju trenutnu informatičku organizovanost i odrede neophodne korake u dalјem razvoju i investicijama koje vode u poslovno sigurno i zakonom definisano poslovanje;
 • ♦ Započnu samostalnu izradu sopstvenog Akta o IKT bezbednosti i pratećih procedura koristeći dobijeno znanje ali i konkretne dokumente sa primerima koje će dobiti na samoj radionici.

    Obuka je namenjena:

 • ♦ Direktorima i menadžerima
 • ♦ Sekretarima i pravnicima
 • ♦ Referentima za primenu poslovnih standarda i organizaciju rada
 • ♦ Zaposlenima koji obavlјaju poslove odgovornih lica za implementaciju elektronskog poslovanja, IT rukovodiocima i administratorima

    Predavači:

 • ♦ Olga Zorić, stručni konsultant – Seminari Srbije
 • ♦ Vojkan Stanković, stručni konsultant – Seminari Srbije

    Uslovi učešća:

 •    ♦ 7.500,00 RSD po učesniku za prijave do 12. februara
 •    ♦ 9.600,00 RSD po učesniku za prijave nakon 12. februara

Cene su izražene sa uračunatim PDV-om

Popusti: Drugi učesnik iz iste ustanove ostvaruje popust od 10%

Detaljan program preuzmite ovde.

Kod za prijavu 2102

Prijavi se za dogada